Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum Limba latina, Lingua Latina Forum
Un site cu tot ce tine de limba latina. Exista varianta forumului in limba latina (alegeti limba din Profil). Hoc forum versionem Latinam habet (elige linguam in Persona).
 
 FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Proiecte educative pentru promovarea culturii latine

 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Studierea limbii latine in scoala
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

ifangela


Aedile


Data inscrierii: 22/Mar/2007
Mesaje: 64

MesajTrimis: Mar Dec 15, 2009 4:55 pm    Titlul subiectului: Proiecte educative pentru promovarea culturii latine Raspunde cu citat (quote)

Daca MECI nu mai pune accentul pe limba latina, ar trebui sa gasim noi, profesorii, solutii pentru a promova in randul tinerilor liceeni cultura si civilizatia latina. Un exemplu, ar fi realizarea de proiecte educative zonale, judetene sau nationale, realizate cu sprijinul Consiliilor judetene. Agenda culturala a ministerului si a consiliilor judetene e incarcata cu diferite activitati, dar niciuna nu promoveaza latinitatea. Haideti sa gasim solutii, sa propunem aici diferite proiecte, sa le discutam si apo sa le punem in practica! Sunt oare prea optimista? E greu de realizat? Astept propunerile voastre!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

ifangela


Aedile


Data inscrierii: 22/Mar/2007
Mesaje: 64

MesajTrimis: Mar Dec 15, 2009 5:39 pm    Titlul subiectului: Aeterna latinitas / proiect Fortunata Raspunde cu citat (quote)

FORTUNATA /In ultimii doi ani am desfasurat in cadrul zilei liceului la sectiunea de limbi clasice un concurs Aeterna latinitas unde participantii raspundeau la intrebari referitoare la civilizatie,mitologie,expresii si maxime ,etimologii.
Anul acesta as vrea sa fac altceva;niste ateliere de lucru care sa prezinte niste proiecte atractive,cat si o dramatizare in limba latina .dar nu ma pot hotari,din dorinta de a fi ceva deosebit.
ceva sugestii?
_________________
IFANGELA Elevii pot fi impartiti in mai multe echipe (fiecare echipa isi alege un nume). Concursul sa cuprinda mai multe probe/ateliere:
- atelierul de limba latina - unde vor traduce un text/fraza/propozitie la prima vedere, poate fi acelasi text sau diferit, cu barem, deci fiecare echipa va aveau un punctaj, de ex 30 de puncte. Se pot da si probleme de analiza morfologica si sintactica. Timp 15/20 de minute..
- atelierul de literatura - in cadrul caruia se pot interpreta, comenta fragmente din operele studiate sau vor raspunde la diferite cerinte: tema, motive, figuri de stil, notiuni de versificatie In functie de raspuns, vor fi date, de ex. 20 de puncte Timp 10 min,
-atelierul de mitologie/cultura si civilizatie - de ex. 10/20 de intrebari Timp 10 min.
- atelierul de arta dramatica fie toata echipa fie doar un reprezentant va recita o poezie/vor face un montaj literar/un fragment dintr-o piesa de teatru cu fond muzical, cu miscare,costume improvizate.Baremul va avea in vedere: interpretarea, regia artistica (miscare,viziune scenica / fondul muzical/decor,costume etc) Va sugerez ca in cadrul atelierului de arta dramatica, elevii sa pregateasca momentul din timp, cu o saptamana, cel putin, inainte. Textul poate fi in latina sau , de ce nu, in romana din Catul, Ovidiu, Vergiliu, Horatiu, etc. Viziunea scenica: antica sau contemporana, astfel muzica, decorul costumele...vor fi adaptate conform viziunii. Sunt convinsa ca elevilor li se va parea atractiva ideea. Va doresc mult succes!
La sfarsit, juriul format din elevi si/ sau cadre didactice aduna punctele (Juriul trebuie sa aiba un tabel cu echipele, probele si baremul aferent fiecarei probe) Pot fi date diplome (realizate in scoala) I,II si III, dar si premii speciale pt cea mai buna traducere/ interpretare,pentru participare, etc
Concursul poate avea si un nivel local (intre licee), zonal...
Pentru a rezolva problema finanaciara (bani pentru hartie, toner, premii (carti), va sugerez sa faceti un proiect care sa intre in Agenda culturala a Consiliului Judetean. Daca doriti amanunte in acest sens, va pot ajuta. Atentie, depunerea proiectelor la Consiliul Judetean se face pana la 15 noiembrie! Este necesar si avizul I. S. J din judetul dv. Anul trecut scolar, in liceul nostru s-au desfasurat 8 proiecte la nivel local, altele la nivel zonal sau judetean
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

ifangela


Aedile


Data inscrierii: 22/Mar/2007
Mesaje: 64

MesajTrimis: Mar Dec 15, 2009 5:52 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

V-am citat, ca exemplu de proiect, o discutie avuta pe forum, acum 2 ani. Sunt sigura ca Fortunata ne-ar putea da amanunte importante despre acest proiect, ne-ar putea prezenta analiza SWOT (cele bune, cele rele, oportunitatile si temerile).
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

Bianca2


Miles


Data inscrierii: 21/Feb/2011
Mesaje: 3

MesajTrimis: Mar Feb 22, 2011 4:31 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

o idee foarte buna Very Happy
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Studierea limbii latine in scoala Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum


Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community