Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum Limba latina, Lingua Latina Forum
Un site cu tot ce tine de limba latina. Exista varianta forumului in limba latina (alegeti limba din Profil). Hoc forum versionem Latinam habet (elige linguam in Persona).
 
 FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Variante de la 30 la 50( subiectul I traduceri )

 
Acest forum este inchis, nu se pot scrie, crea, raspunde sau modifica subiecte   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat 2008 la limba latina
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

eu....


Quaestor


Data inscrierii: 09/Apr/2008
Mesaje: 35

MesajTrimis: Vin Mai 02, 2008 6:13 pm    Titlul subiectului: Variante de la 30 la 50( subiectul I traduceri ) Raspunde cu citat (quote)

Varianta 30: Acest lucru fiind cunoscut pe loc prin measageri el a mentinut armata si cavaleria in tabara. Situatia fiind confirmata dimineata de catre iscoade, el a trmis inainte toata cavaleria care ( ca ) sa intarzie ariergarda.

Varianta 31: Si astfel, cuvantarea lui Indutionarus fiind cunoscuta de catre Cingetorix, el trimite soli la cetatile invecinate si cheama de peste tot cavalerii. El fixeaza o zi singura de adunare pentru acestia.

Varianta 32: Sosirea fiind cunoscuta dupa culoarea hainei si fiind vazute cohorte si turme de cavaleri, dusmanii incep lupta.(...) Pe neasteptate, in spate se zareste cavaleria;celelalte cohorte se apropiau.

Varianta 33: Caesar alege un loc potrivit pentru tabara.(...) A poruncit ca prima si a doua linie de bataie sa fie sub arme, iar a treia sa faca o tabara intarita. Acest loc era la o distanta de aproximativ 600 de pasi de dusmani.

Varianta 34: In aceeasi zi pleaca cu legiunile la senoni si ajunge acolo in mars fortat.(...) Acco, care fusese fruntasul acestei adunari, porunceste ca multimea sa se adune in cetati.

Varianta 35: Caesar porunceste ca Titus Labienus sa plece la secvani cu doua legiuni si cu cavaleria; ii da acestuia pe M. Sempronius Rutilus.(...) Aceste lucruri fiind cunoscute din scrisoarea lui Caesar, rugaciunea este redata la Roma timp de 20 de zile.(dureaza)

Varianta 36: Dupa ce observa asta, Caesar isi duce trupele pe cea mai apropiata colina si a trimis cavaleria ca sa faca fata atacului dusmanilor. Intre timp, el insusi a pregatit intarita line de bataie in colina din mijloc.

Varianta 37: Acest zvon fiind dus la treveri, Indutionarus, care in ziua urmatoare hotarase sa asedieze tabara lui Labienus, fuge pe timp de noapte si retrage toate trupele la treveri. Caesar il trimite inapoi in tabara de iarna pe Fabius cu legiunea sa.

Varianta 38: Ai nostri, atacul fiind facut, multi dintre acestia fiind ucisi, fiind capturat chiar nobilul comandant Lugotorix, i-au readus pe ai lor nevatamati. Cassivelanus trimite soli la Caesar pentru supunere prin Commius.

Varianta 39: Se auzea ca Caesar deja a plecat din Gergovia.(...) Insa bellovacii, fiind descoperita tradarea heduilor care inainte erau necredinciosi prin ei, au inceput sa pregateasca razboiul in mod deschis.

Varianta 40: Labienus, macelul cohortelor fiind descoperit, dupa ce toate trupele treverilor au venit la acesta, trimite lui Caesar o scrisoare,(...) il informeaza ca toate trupele treverilor s-au asezat la o departare de 3000 de pasi de tabara sa.

Varianta 41: Atunci, fiind impartite trupele in trei parti, a transportat bagajele tuturor legiunilor la Aduatuc. Acesta este numele fortaretii. Aceasta se afla aproape in tinuturile de mijloc ale oburonilor unde Titurius si Aurunculeius se asezasera pentru a ierna.

Varianta 42: Se auzea ca deja Caesar a plecat din Gergovia si se raspandeau (deja) zvonuri despre tradarea haeduilor si despre o a doua revolta a Galliei, si galii confirmau in discutii ca Caesar se indreapta spre Provincie.

Varianta 43: Aceste lucruri fiind savarsite,(...) s-a iscat un razboi neasteptat in Gallia. Cauza acestui razboi a fost aceasta: tanarul Publius Crassus iernase la anzi cu legiunea a saptea. Acesta a trimis in cetatile vecine prefecti si tribuni militari.

Varianta 44: Inaltat (incurajat) de aceasta victorie, Ambiorix pleaca imediat cu cavaleria la atuatuci care erau vecini cu domnia acestuia; nu se poreste nici noaptea, nici ziua.(...) In ziua urmatoare ajunge la nervi.

Varianta 45: La sosirea lui Caesar fiind facuta o schimbare a lucrurilor, fiind dati inapoi heduilor ostaticii,(...) gratia si onoarea fiind amplificate, secvanii renuntasera la suprematie. In locul acestora venisera remii.

Varianta 46: In sfarsit, gasind o vreme potrivita, el porunceste ca soldatii sa se urce in nave. Insa, sufletele tuturor fiind preocupate, Dumnorix cu cavalerii heduilor incepe sa plece din tabara spre casa.

Varianta 47: Caesar, fiind cunoscut planul acestora, a dus armata la fluviul Tamesis, in teritoriul lui Cassivellanus.(...) Dupa ce a venit acolo, a observat ca pe celalalt mal al fluviului au fost pregatite mari trupe ale dusmanilor.

Varianta 48: In sfarsit, gasind o vreme potrivita, el porunceste ca soldatii sa se urce in nave. Insa Dumnorix, cu toti cavalerii heduilor, incepe sa plece din tabara spre casa fara stirea lui Caesar (Caesar nestiind).

Varinata 49: Insa aceia s-au repezit pe neasteptate din paduri si, fiind facut un asalt impotriva acestora care erau (faceau) de staraja in fata taberei, au luptat violent.(...) In aceasta zi, este ucis Quintus Laberius Durus, tribun militar.

Varianta 50: In aceeasi zi, solii, trimisi de dusmani la Cesar au venit in legatura cu pacea. Caesar le-a dublat acestora numarul de ostatici pe care il impusese inainte. El insusi (...) a ridicat ancorele putin dupa miezul noptii.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Acest forum este inchis, nu se pot scrie, crea, raspunde sau modifica subiecte   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat 2008 la limba latina Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum


Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community