Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum Limba latina, Lingua Latina Forum
Un site cu tot ce tine de limba latina. Exista varianta forumului in limba latina (alegeti limba din Profil). Hoc forum versionem Latinam habet (elige linguam in Persona).
 
 FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Titus Livius

 
Acest forum este inchis, nu se pot scrie, crea, raspunde sau modifica subiecte   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat 2007 la limba latina
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

Larisa


Miles


Data inscrierii: 05/Iun/2007
Mesaje: 2
Locatie: Galati

MesajTrimis: Mie Iun 13, 2007 4:54 pm    Titlul subiectului: Titus Livius Raspunde cu citat (quote)

are cineva vreun subiect 3 de la variantele 41-44,cu Titus Livius? plssss
_________________
Wink
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

irinuca


Quaestor


Data inscrierii: 12/Iun/2007
Mesaje: 13

MesajTrimis: Mie Iun 13, 2007 7:57 pm    Titlul subiectului: Re: Titus Livius Raspunde cu citat (quote)

Larisa a scris:
are cineva vreun subiect 3 de la variantele 41-44,cu Titus Livius? plssss







varianta 42

cicero model comportamental



titus livius, prozatorul cel mai de seama din vremea domniei lui Augustus, este apreciat ca unul dintre marii scriitori ai lumii antice. opera lui s-a bucurat de o foarte mare popularitate de-a lungul celor aproape doua milenii de cand dateaza.
nu se cunosc suficient de multe amanunte din viata marelui istoric, pentru ca el insusi n-a vorbit despre sine, iar contemporanii si urmasii nu ne-au transmis multe date biografice. titus livius s-a nascut in orasul patavium( padova de azi).
locul de nastere al scriitorului era un oras mare, administrat dupa chipul romei in imprejurarile grele, ca de pilda, in cel de-al doilea razboi punic, in timpul razboiului civil dintre pompeius si caesar, cetatea patavium a fost de partea senatului si a lui pompeius. titus livius a crescut deci intr-un oras cu traditii republicane si cu moravuri patriarhale, ceea ce a avut desigur influenta asipra formarii persomalitatii scriitorului.
el a primit, evident, educatie potrivita pozitiei familiei(nobili), care in tot cazul dispunea de o buna stare materiala. disciplina de baza in scoala superioara romana era retorica, pe care a studiat-o si titus livius cu foarte bune rezultate, judecand dupa informatiile pe care le avem.
legaturile lui titus livius cu augustus au fost de sincera prietenie. se pare ca istoricul a venit la roma dupa victoria de la actium a lui octavianus, deci dupa anul 31a.ch. cum a legat prietenie cu familia principelui, nu se stie.
titus livius a scris mult si in domenii variate: dialoguri filozofice pe care azi nu le mai avem. stim despre ele din informatia data de seneca filosoful, si se pare ca este vorba de o istorie a doctrinelor filosofice.
din opera "insitutio oratoria" a istoricului si criticului literar quintilianus, aflam ca titus livius a scris un studiu in forma epistolara catre fiul sau, in ceea ce priveste arta oratorica, pe cicero si demosthenes. insa, opera de seama, care a strabatut vicisitudinile vremurilor pana in zilele noastre, este monumentala lucrare cu titlul "ab urbe condita libri",( de la fundarea romei). ea a fost scrisa in 142 de acrti dar pana azi au ajuns numai 35 de acrti si cateva fragmente, restul s-a pierdut de-a lungul vremurilor.
opera incepe de la sosirea lui aeneas in latium si se opreste la moartea lui drudus(anul 9.a.ch). nu putem sti daca istoricul n-a avut intentia sa duca povestirea mai departe, adica pana la mortea lui augustus, si n-a facut asta pentru ca l-a surprins moartea...
fragmentul face parte din cartea a CXX din cele 142 acrti ale istoriografiei liviniene din "ab urbe condita libri", cuprind cea mai completa istorie a romei, de la originile ei legendare si pana in anul 9p.ch. ampla opera se constituie ca o adunatura epopee in proza inchinata trecutului glorios al romanilor.
textul dat face referire la cicero, realizandu-se o descriere, un portret. titus livius il considera pe cicero, alaturi de demosthenes, valori autentice ale oratoriei romane.
in acest fragment se prezinta o perioada din viata lui cicero, momentul refugierii sale la tusculum. se descrie drumul pana aici prin "transverbis itineribus". exclamatia retorica:" moriar, inquit, in patria saepe servata!" demonstreaza patriotismul lui cicero, si dorinta acestuia de a-si salva patria, pe care o va face de cate ori este necesar.
ne este realizata si o fisa biografica a lui cicero. stim de la titus livius ca a trait 63 de ani si ne este precizata si moartea suspecta a acestuia.(se banuieste ca a fost asasinat din ordinile lui augustus).
portretul moral al lui cicero este realizat prin caracterizare directa de titus livius: ingenium, viritibus< vir magnus.
la sfarsitul fragmentului observam o elogiere a lui cicero, " ac memorabilis fuit", deci ii recunoaste meritul literar, care il face nemuritor.
astfel, titus livius realizeaza prin monumentala sa capodopera, ab urbe condita, o monografie a poporului roman, creand o istorie completa si mai putin subiectiva decat cea a lui tacitus.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

catalin


Quaestor


Data inscrierii: 01/Mai/2007
Mesaje: 25

MesajTrimis: Mie Iun 13, 2007 8:41 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Irinuca,la comentariu pe care l-ai trimis Larisei mai trebuie completat ceva......sau numai incheierea?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Acest forum este inchis, nu se pot scrie, crea, raspunde sau modifica subiecte   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat 2007 la limba latina Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum


Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community