Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum Limba latina, Lingua Latina Forum
Un site cu tot ce tine de limba latina. Exista varianta forumului in limba latina (alegeti limba din Profil). Hoc forum versionem Latinam habet (elige linguam in Persona).
 
 FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Cine mai alege la bac 2010 limba latina?

 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat incepand cu 2010 la limba latina
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

manu


Censor superior


Data inscrierii: 30/Dec/2006
Mesaje: 236
Locatie: Europa

MesajTrimis: Lun Iul 13, 2009 11:02 pm    Titlul subiectului: Cine mai alege la bac 2010 limba latina? Raspunde cu citat (quote)

Sunt curios cati mai dau examenul de bacalaureat si din limba latina in 2010. Sa speram ca vor fi cel putin cat anii trecuti.
Se spune ca tot mai putini sunt cei interesati de aceasta limba, dar... cu siguranta unii inca mai au si pasiuni...
Sa speram ca, la fel ca in anii trecuti, in acest forum se va discuta despre examenul din limba latina la Bacalaureat - rezolvari ale variantelor, ajutor din partea fiecarui participant.
Nu uitati de www.bac.limbalatina.ro, un loc in care pot fi rezolvate grilele de la subiectul II al tuturor variantelor; nu ar fi rau ca de pe acum sa se inceapa cu rezolvarea, astfel... fiind eliminat din timp unul dintre hopuri.
Oare anul acesta vor fi aceleasi propuneri de variante?... Oricum... in caz ca se vor schimba, cel putin la grila sistemul va cuprinde si grilele noi.
_________________
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Videte bac.limbalatina.ro - Omnia de Bacalaureato!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj

hybridteory2000


Quaestor


Data inscrierii: 26/Mar/2008
Mesaje: 22

MesajTrimis: Mie Iul 22, 2009 1:19 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

si eu ma gandeam la cei care vor da examenul la latina in 2010
multi insa cred ca acest examen e usor si aleg aceasta materie.
anul acesta am vrut sa ii ajut cate un pic pe cei care aveau nevoie. in afara de faptul ca nu doreau decat rezolvarea finala a variantelor, fara sa fie explicate, am mai intalnit persoane care mi-au cerut ajutorul cu 4 zile inainte de proba.
Pentru cei care vor da bac-ul in 2010 la latina, intelegeti ca variantele rezolvate nu va ajuta, iar gramatica nu o inveti cu 4 zile inainte de proba.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

cos


Aedile


Data inscrierii: 15/Mar/2007
Mesaje: 56

MesajTrimis: Joi Aug 13, 2009 12:18 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Din pacate, este aproape sigur ca latina nu va mai face parte din lista disciplinelor eligibile pentru examenul de bacalaureat din 2010. Proiectul ministerului pentru examenul de anul viitor (care, ca majoritatea absoluta a proiectelor de acest tip, se va concretiza printr-un ordin de ministru la sfarsitul acestei luni, asa cum cere legea) prevede pentru profilul umanist (filologie / stiinte sociale) doar trei probe scrise: limba si literatura romana, istoria (!!!) si o disciplina la alegere, dintr-o lista restrictiva, care include mai ales discipline din domeniul stiintelor socio-umaniste (filosofie, economie etc.). Evident ca tot "boborul" va imbratisa acest proiect, astfel incat nici macar o minima opozitie nu vad cum s-ar putea naste, daramite un curent de opinie suficient de puternic incat sa schimbe insusi proiectul. Pe de alta parte, chiar daca latina ar fi inclusa in lista disciplinelor la alegere, cred ca este evident pentru toata lumea ca optiunea intre o materie care se studiaza timp de 4 ani (si pentru care se cer achizitii complexe - limba, literatura, mitologie, istorie etc.) si una care se studiaza doar un an, nu poate da batai de cap elevilor...
Mult mai grav este insa un alt aspect, care merita (desi mai merita oare?...) un "topic" distinct: proiectul de plan-cadru propus de Institutul de Stiinte ale Educatiei, asumat de de Ministerul Educatiei, in care latina practic dispare.
Ma intreb insa, retoric, evident, daca mai are sens sa ne mai agitam pentru limbile clasice intr-o tara in care dupa 20 de ani de reforme si para-reforme, ministrul educatiei propune reforme pe care nici macar Ceausescu n-a indraznit sa le propuna: un bac de 3 parale, pe care sa-l ia chiar TOTI analfabetii (dar in continuare fara selectie reala la admiterea in facultati!!!), invatamant obligatoriu de 12 clase (dar fara scoli profesionale!!!), istoria ca disciplina fundamentala, trunchiul comun ca principala componenta a invatamantului "descentralizat" (in privinta asta documentul Institutului de Stiinte ale Educatiei este halucinant ca logica si nivel de competenta), eternele teze / examene / concursuri UNICE si NATIONALE... Un cizmar semi-analfabet din anii '80, cu dosarul curat ca lacrima si cu drapelul PCR arborat in fata casei, nu ar fi avut pe atunci o cale atat de neteda pentru a absolvi doua facultati si a ajunge eventual si profesor universitar, cum are in zilele astea. Visul lui Ceausescu este pe cale de a fi infaptuit acum: invatamant de masa absolutizat, nivelare generala, muncitor necalificat = licentiat, impostura mascata sub penibilul, dar periculosul slogan "egalitatea de sanse"... Si toate astea se intampla nu intr-o dictatura, ci intr-o democratie in care, ca sa-l parafrazez pe Tacitus, societatea indobitocita rade si aplauda, in ignoranta ei imbecila, masurile ministrului ce "decongestioneaza", "usureaza", "transparentizeaza"... Tot asa cum Tacitus remarca just ca oroarea statului neronian era nu atat dementa imparatului, cat imbecilitatea multimii sub ochii careia se petreceau ororile, as remarca si eu, cu mahnire, ca cei (multi) care aplauda zilele astea popularele masuri ale ministrului educatiei si asa-zisa lui reforma, isi merita soarta atunci cand sunt calcati de masinile unor dementi, cand vor fi jefuiti (in cele mai perverse moduri) de unii care nu vor face niciodata inchisoare pentru asta, cand li se vor prabusi blocurile in care stau, cand nu vor gasi un medic care sa stie de ce nu mai sunt sanatosi, cand seful ii va da afara ca sa angajeze un cretin cu carnet de partid... Pentru ca toate astea tin, in fond, de educatie, care nu este "joc si joaca", cum ni se tot predica de ceva vreme incoace ca ar trebui sa "performam" in fata elevilor.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

manu


Censor superior


Data inscrierii: 30/Dec/2006
Mesaje: 236
Locatie: Europa

MesajTrimis: Joi Aug 20, 2009 7:07 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ar fi pacat sa nu se mai poata alege latina la Bacalaureat... Ar fi ultima masura pentru a indeparta irevocabil atentia de la aceasta disciplina. Pana acum, chiar daca superficial studiata si aleasa de multe ori doar de umplutura, limba latina mai aparea in peisaj ca ceva existent, ca o materie aproape pe aceeasi treapta cu celelalte.
Trebuie gasita totusi o solutie pentru a pastra si latina ca eligibila la bac si ca disciplina de studiu, fie si cu mai putine ore pe saptamana, cel putin una in liceu. In ritmul acesta... se va vorbi de latina ca de o limba absolut veche, "moarta" de tot, un fel de sanscrita ingropata de multa vreme. Smile
Totusi... este sigur deja ca noua infatisare a Bacalaureatului va fi ca in postul de mai sus? Confused
_________________
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Videte bac.limbalatina.ro - Omnia de Bacalaureato!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj

Caligula


Miles


Data inscrierii: 04/Mai/2008
Mesaje: 6

MesajTrimis: Sam Aug 29, 2009 5:31 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

manu a scris:
Totusi... este sigur deja ca noua infatisare a Bacalaureatului va fi ca in postul de mai sus? Confused


Ministerul mai are timp până pe întâi septembrie să introducă schimbările, în așa fel încât să intre în vigoare încă de anul acesta.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

fortunata


Quaestor


Data inscrierii: 17/Apr/2007
Mesaje: 43
Locatie: Onesti

MesajTrimis: Vin Sep 04, 2009 10:03 pm    Titlul subiectului: noile planuri cadru propuse dezbaterii Raspunde cu citat (quote)

Care dezbatere? Unde sa comentam? Si parca daca am avea unde ne-ar mai baga cineva in seama?Nu am observat eu, sau la clasele a IXa si aXa nici nu se face distinctia intre uman si real? De lipsa totala a limbii latine ce sa mai zicem? Dar de literatura universala, care abia isi reintrase in drepturi?
_________________
Exercitatio artem parat.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

cos


Aedile


Data inscrierii: 15/Mar/2007
Mesaje: 56

MesajTrimis: Joi Sep 10, 2009 7:26 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Caligula a scris:

Ministerul mai are timp până pe întâi septembrie să introducă schimbările, în așa fel încât să intre în vigoare încă de anul acesta.


Mai are timp pana pe 1 septembrie? De parca in tara asta respecta cineva legea... Un comunicat, pe prima pagina de pe www.edu.ro:
Citat:

Precizări referitoare la publicarea metodologiilor pentru examenul național de Bacalaureat
10.09.2009

Ministerul Educației, Cercetării și Inovării face precizarea că metodologiile care reglementează organizarea examenului național de Bacalaureat sunt finalizate și urmează a fi publicate imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență referitoare la organizarea examenului de Bacalaureat.
MECI face mențiunea că această OUG a fost prezentată și adoptată în ședința de Guvern din data de 09.09.2009.

BIROUL DE PRESĂ


Metodologia la care face referire comunicatul "bate in cuie" BAC-ul, in forma prezentata mai sus (si confirmata public de primul ministru ieri). Trei lucruri care mi se par de o gravitate extrema:
1. Nu a fost oferita nici macar o scuza sau o explicatie pentru incalcarea legii (care stipuleaza clar obligativitatea publicarii metodologiei de BAC pana la 1 sep.).
2. Unicul motiv clamat pentru aceasta formula a BAC-ului a fost "simplificarea". Un argument stiintific superb...
3. Pentru nimeni nu conteaza (in dezbaterile publice din zilele acestea) FONDUL problemei, ci doar faptul ca "iar s-a schimbat Bac-ul".

Asa ca, dragii mei, va urez succes in continuare in acest sistem si va amintesc promisiunea primului ministru ca acest nou BAC va ramane asa foarte multi ani de aici inainte... Eu unul incep deja sa inteleg ce au simtit cei care acum vreo 40 de ani au primit vestea colectivizarii - si aceea, in fond, tot o nivelare si o "simplificare" a fost, nu?

P.S. Draga Manu, iti multumesc pentru acest forum si pentru ca incerci sa sustii studiul limbii latine. Totusi, as vrea sa-ti spun ca NU, latina NU poate ramane in licee in orice conditii, chiar si cu o ora pe saptamana. Doua argumente:
1. O singura ora pe saptamana va conduce automat la imposibilitatea constituirii de catedre (sunt foarte putine clase de Filologie). Si-asa majoritatea absoluta a profesorilor de latina au ore in mai multe scoli (am colegi care predau chiar si in 5 scoli!). Mai mult, si daca s-ar mai putea constitui pe ici, pe colo, cate un post (din 4-5 scoli), acesta nu va fi niciodata titularizabil, asadar nimeni nu va ramane sa sustina o disciplina, stiind ca in fiecare an postul sau este amenintat cu disparitia. O astfel de decizie nu ar face altceva decat sa impinga profesorii de latina spre recalificare sau spre a accepta discipline conexe pe care le pot preda, ar fi deci doar o amanare pana la punctul la care Ministerul sa spuna linistit: "Ore am putea da, dar cui? Ca nu mai avem profesori de specialitate..."
2. Latina nu se poate studia oricum, oriunde, cu oricine, in 10 minute... Nu vad ce servicii ar putea aduce la formarea intelectuala a elevului o disciplina amputata (este ca si cum ai incerca sa faci matematica 1 ora/saptamana). Noi facem latina nu (numai) de dragul latinei! Facem latina de dragul demersului cognitiv si cultural pe care ea il presupune si asteptam REZULTATE (i.e. un "ceva" in plus adus elevilor, nu doar in termeni de informatii de cultura generala) in urma acestui demers. Daca ajungem sa facem latina doar ca sa se mai stie asa, ca uite, mai exista si latina, nu are niciun sens. Nu ii ajutam nici pe elevi, nici pe noi.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

ifangela


Aedile


Data inscrierii: 22/Mar/2007
Mesaje: 64

MesajTrimis: Dum Sep 13, 2009 11:22 am    Titlul subiectului: catedra de latina pe cale de disparitie Raspunde cu citat (quote)

Aveti dreptate! Latina, orele de latina sunt pe cale de disparitie! Acum 11 ani la noi in scoala erau 18 ore de latina, azi sunt doar 6! E cumplit ce se intampla! Ufff...ce ne mai asteapta?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

cos


Aedile


Data inscrierii: 15/Mar/2007
Mesaje: 56

MesajTrimis: Mie Sep 16, 2009 5:38 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Iata si ordonanta cu pricina:
http://www.edu.ro/index.php/pressrel/12795
Documentul propriu-zis:
http://www.edu.ro/index.php?module=uploads&func=download&fileId=10533
No comment.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

fortunata


Quaestor


Data inscrierii: 17/Apr/2007
Mesaje: 43
Locatie: Onesti

MesajTrimis: Joi Sep 17, 2009 8:03 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nu pot deschide al doilea link, desi am Adobe.Va rog tare mult sa-mi scrieti, pe scurt daca era vorba tot de Bacalaureat in acel ordin sau de planul cadru din viitorul apropiat.
Va multumesc!
_________________
Exercitatio artem parat.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

andreibucur


Miles


Data inscrierii: 15/Iun/2012
Mesaje: 3

MesajTrimis: Vin Iun 15, 2012 1:59 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Imi place foarte mult limba latina, dar este normal sa fie pe cale de disparitie. Pana la urma este o limba moarta..
_________________
Andrei
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat incepand cu 2010 la limba latina Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum


Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community