Descărcare și utilizare program Caesar Machine pentru De bello Gallico

Acest program este util celor care doresc să exerseze gramatica limbii latine prin traducerea de texte ale marelui Gaius Iulius Caesar.
Programul este destinat celor care cunosc într-o oarecare măsură gramatica limbii latine, dar care nu au un vocabular destul de mare încât să poată traduce fără ajutorul unui dicționar. Programul oferă un dicționar care ușurează foarte mult munca, ținând cont și de faptul că este destul de greu să cautăm într-un dicționar obișnuit, neștiind forma sub care apare acesta.

Copierea programului:
Apăsați link-ul "Caesar Machine" din pagina de download și descărcați fișierul ZIP.
Trebuie să dezarhivați fișierul, fiindcă acesta este sub formă de arhivă ZIP.
După dezarhivare puteți începe instalarea. Instalarea se face ca la orice program obișnuit, la acesta puteți apăsa doar butoanele Next până când va apărea butonul Finish.
Odată instalat, programul va putea fi accesat din meniul Programs.

Utilizarea:
În momentul când accesați programul din meniul Start va apărea o casetă de dialog cu două opțiuni: Start sau Exit; apăsați Start și trebuie să așteptați până programul va fi încărcat. Încărcarea acestuia durează mai mult decât la alte programe obișnuite.
După ce acesta este încărcat, fereastra programului apare ca la oricare program obișnuit, cu meniurile din partea de sus: File, Search și Help.
Pentru a deschide o anumită parte din De bello Gallico, mergeți în meniul File și apăsați enter pe Open. Aici veți găsi mai multe titluri de documente, care reprezintă anumite părți din opera lui Julius Caesar. Apăsați Enter pe un anume document și textul va apărea în fereastra programului.
Când doriți să închideți acest document și să treceți la altul, mergeți mai întâi în meniul File și apăsați Close, iar apoi deschideți altul așa cum ați făcut și prima dată, de la Open.
Când nu știți un anumit cuvânt din text, îl puteți selecta cu Mouse-ul, iar forma din dicționar și traducerea în limba engleză a acestuia vor apărea în partea de jos a ecranului.
Dacă doriți să căutați cuvinte din text, puteți merge la meniul Search și apăsați Dict Entry, aici puteți introduce primele litere dintr-un anumit cuvânt apoi apăsați enter pe butonul Ok. Primul cuvânt din text care începe cu acele litere introduse de dumneavoastră, va apărea și odată cu el și forma din dicționar și traducerea acestuia. Apăsând din nou tasta Ok, va apărea al doilea cuvânt din text care începe cu literele respective și așa mai departe. Când ați terminat de căutat, apăsați Cancel și opțiunea de căutare se va închide și veți putea citi textul mai departe. Când doriți să continuați căutarea, mergeți din nou în Search și in Dic Entry, iar căutarea o veți relua din locul unde ați lăsat-o.
Când vreți să schimbați literele introduse la început, pe baza cărora ați căutat prin text, trebuie să mergeți în meniul Search și să dați un enter pe End search. Din acel moment, când veți merge în Dic Entry veți fi rugat să introduceți literele cu care să înceapă cuvintele căutate.
Programul dispune și de un meniu Help care vă poate fi de un mare ajutor. Dați Enter pe Help din partea de sus a ferestrei programului și se va deschide textul cu instrucțiuni. Când vreți să închideți acest text, apăsați din nou pe Help din meniul Help.

Descărcați programul "Caesar Machine"

Vedeți mai multe detalii despre Limba latină. Morfologia sistematizată

Pagina curentă a fost creată luni, 08 august 2016, 11:00
Ultima actualizare: vineri, 28 aprilie 2017, 16:17
Începând cu 08.08.2016 pagina curentă a avut 3008 vizualizări, 0,04% din total, 1,09 pe zi
Întregul site a avut un total de 8202580 vizualizări, o medie de 2970,87 pe zi
Autor site: Emanuel Boboiu
Salt la începutul conținutului