Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum Limba latina, Lingua Latina Forum
Un site cu tot ce tine de limba latina. Exista varianta forumului in limba latina (alegeti limba din Profil). Hoc forum versionem Latinam habet (elige linguam in Persona).
 
 FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

PENTRU CEI CARE DAU BAC-UL ANUL ACESTA LA LATINA!!!
Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
 
Acest forum este inchis, nu se pot scrie, crea, raspunde sau modifica subiecte   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat 2009 la limba latina
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

vivere


Miles


Data inscrierii: 21/Apr/2008
Mesaje: 6

MesajTrimis: Mar Noi 04, 2008 5:05 pm    Titlul subiectului: PENTRU CEI CARE DAU BAC-UL ANUL ACESTA LA LATINA!!! Raspunde cu citat (quote)

PENTRU CEI CARE DAU BAC-UL ANUL ACESTA LA LATINA,VA STAU LA DISPOZITIE,AM REZOLVARI DE ANUL TRECUT!!!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

allyy_amylee


Miles


Data inscrierii: 06/Noi/2008
Mesaje: 3
Locatie: Deva

MesajTrimis: Joi Noi 06, 2008 10:52 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Hello!eu sunt interesata!vreau sa incep sa lucrez la limba latina de acum si mi-ar fi de mare ajutor sa ma corectez dupa variantele rezolvate de tine!mi le poti trimite?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj

hybridteory2000


Quaestor


Data inscrierii: 26/Mar/2008
Mesaje: 22

MesajTrimis: Sam Noi 08, 2008 12:32 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

allyy_amylee ai aici id meu hybridteory2000....da-mi add pe mess si te pot ajuta, spor la treaba
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

maya


Miles


Data inscrierii: 06/Noi/2008
Mesaje: 3

MesajTrimis: Sam Noi 08, 2008 2:33 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

hybridteory2000 a scris:
allyy_amylee ai aici id meu hybridteory2000....da-mi add pe mess si te pot ajuta, spor la treaba


Ma poti ajuta si pe mine? Rolling Eyes Smile
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

ifangela


Aedile


Data inscrierii: 22/Mar/2007
Mesaje: 64

MesajTrimis: Lun Noi 10, 2008 10:56 pm    Titlul subiectului: Exercitii pentru BAC Raspunde cu citat (quote)

Si eu le recomand elevilor care dau bacul la lb latina sa faca exercitii, subiectele din anii trecuti. Aveti subiectele pe edu.ro, iar rezolvarile pe forum. Ar fi bine sa va pregatiti eseurile cu personalitatea (viata si opera) autorilor ceruti in programa de bac. (Cicero, Petronius, Catulus, Horatius, Vergilius etc.) Si, nu in ultimul rand, sa faceti exercitii cu subiectul al II-lea - testul grila. Repetitio mater studiorum est! Wink
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

cos


Aedile


Data inscrierii: 15/Mar/2007
Mesaje: 56

MesajTrimis: Joi Noi 13, 2008 5:11 pm    Titlul subiectului: Re: Exercitii pentru BAC Raspunde cu citat (quote)

ifangela a scris:
Ar fi bine sa va pregatiti eseurile cu personalitatea (viata si opera) autorilor ceruti in programa de bac. (Cicero, Petronius, Catulus, Horatius, Vergilius etc.) Si, nu in ultimul rand, sa faceti exercitii cu subiectul al II-lea - testul grila. Repetitio mater studiorum est! Wink


Cu tot respectul (si va rog sa nu mi-o luati in nume de rau), nu le mai recomandati elevilor sa pregateasca eseuri cu viata si opera autorilor studiati, pentru ca NU aceasta este cerinta eseului, ci interpretarea literara a unui text, cu deschidere spre temele majore ale operei unui autor (ceea ce e cu totul altceva). Cu exceptia lui Cicero, in a carui opera "personalitatea" (atentie insa la sens!) auctoriala este importanta, in rest pe nimeni NU intereseaza viata autorului, iar opera intereseaza exclusiv din perspectiva temelor, ideilor si imaginilor reflectate explicit sau implicit in textul de comentat. De exemplu, un eseu avand ca suport o oda pe tema timpului nu are de ce sa inceapa cu o enumerare a operelor horatiene. Intereseaza doar in ce masura elevul a inteles viziunea lui Horatius asupra timpului din perspectiva liniilor directoare ale liricii sale si modul in care este reflectata tema (temele) respectiva (e-) in TEXT. Nu ne intereseaza cate informatii are elevul despre biobibliografia horatiana, ci ce si cat poate "scoate" dintr-un text ca sa lamureasca ideile generale ale operei sale - asta inseamna evaluare de COMPETENTE, nu de informatii. Pe tema rezolvarii subiectului III s-a purtat o discutie lamuritoare, zic eu - v. topicul in Bacalaureat 2008 -, care desigur ca poate fi transformata in subiect de dezbatere, dar pana una alta, directiile de lucru se deduc destul de clar din subiecte si bareme.
In al doilea rand, exercitiul pe subiectul II ar trebui sa se faca DUPA insusirea respectivelor cunostinte de cultura si civilizatie / literatura, altfel rezultatul e destul de nesigur - nu cred ca repetarea exercitiului e cea mai eficienta solutie, ci rezolvarea logica pe baza cunostintelor acumulate si a asocierilor de informatii.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

ifangela


Aedile


Data inscrierii: 22/Mar/2007
Mesaje: 64

MesajTrimis: Joi Noi 13, 2008 8:25 pm    Titlul subiectului: E nevoie de personalitatea autorului? Raspunde cu citat (quote)

Ai dreptate, dar din păcate, colegii noștri care corectează la bacalaureat țin cont, în primul rând, DE CANTITATE. Citez: a scris 4 pagini...deci îi dăm punctaj maxim la subiectul III. O elevă a scris exact comentariul textului si, din păcate, deși era EXCEPȚIONAL COMENTARIUL, DAR DOAR DE O PAGINĂ ȘI JUMĂTATE A LUAT DOAR JUMĂTATE DIN PUNCTAJ...deci...8,50 .Iar cea care a scris și personalitatea (accentul căzând pe trăsăturile operei și nu pe biografia autorului)...4 pagini..a luat nota 9,85
În concluzie, mai bine scrie 4 pagini, pentru că nu este depunctat dacă scrii mai mult! E o părere personală!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

ifangela


Aedile


Data inscrierii: 22/Mar/2007
Mesaje: 64

MesajTrimis: Joi Noi 13, 2008 9:50 pm    Titlul subiectului: E nevoie de personalitatea autorului? Raspunde cu citat (quote)

Revin. Nu trebuie să uităm că în introducere trebuie să prezentăm contextul apariției operei, autorului ȘI, NU ÎN ULTIMUL RÂND, SĂ RESPECTĂM CERINȚELE eseului după care este realizat și baremul de corectare.
Apropo! Ce punctaj ai da din 3,5 p, cf baremului, următorului comentariu de text, care are ca subiect:
http://subiecte2007.edu.ro/2007/bacalaureat/subiecte/proba_E/filiera_teoretica/profil_uman/specializarea_filologie/limba_latina/varianta_001.html
REZOLVAREA:
INTRODUCERE. Prima jumătate a sec I a. Cr este epoca cea mai agitată din toată istoria Romei. Necontenite războaie externe, răscoale interne au făcut ca republica să-și trăiască ultimii ani. Până acum literatura avea un caracter marcant cetățenesc și, potrivit modelului său grecesc, clasic. Acum, însă, alte condiții economice, politice și sociale duc către o altă direcție literară. În această epocă, omul de litere face din literatură un mijloc de divertisment și de evadare, iar poetul se plasează în centrul propriei sale atenții.Poetul tipic al acestei direcții este Caius Valerius Catullus.
Climatul cultural intens în care s-a format i-a dezvoltat harul înnăscut. Venind la Roma, s-a implicat în dezbaterile literare ale cenaclului poeților neoretorici și, totodată, în viața mondenă a personalităților proeminente. Fire pătimașă, Catullus se dăruiește, ani de zile, unei iubiri chinuitoare pentru Clodia, femeie frumoasă, rafinată și nestatornică.Opera lui cuprinde 114 poezii dintre care menționăm: poezii de dragoste ocazionale, elegii, epigrame și poeme mitologice.
TEMA. În primul rând, Catullus este cunoscut ca un poet al iubirii și a exercitat o mare influență asupra viitoarei poezii latine. În poezia sa, sentimentul iubirii apare cu infinite si subtile nuanțe. Toată gama sentimentelor legate de povestea iubirii sale pentru Lesbia (Clodia) este dominată de suferința iubitului părăsit, iar vibrația sentimentală sinceră și pură a poetului - altădată glumeț, galant, chiar frivol – comunică cititorului convingerea lui Catullus că iubirea nu este pentru el un divertisment, ci o pasiune mai puternică decât voința și chiar decât moartea.
Poetul trăiește cu patimă o iubire obsesivă, suferă, este disperat, dar nu poate renunța la sentimentul care-i înnobilează sufletul. Nici măcar orgoliul nu-l poate împiedica să se despartă de cea pe care o iubește mai presus de orice. Deși află că i-a fost infidelă, Catullus se întoarce plin de tristețe și învins la picioarele marii iubiri.
MOTIVUL acestei poezii catulliene este, în principiu, „basium” (sărutul) luat de poet ca măsură primordială pentru a-și exprima pasiunea pentru iubită. Acesta simte atât de intens iubirea încât nu găsește limită la câte sărutări i-ar dărui Lesbiei.
CUVINTELE CHEIE care accentuează starea euforică a poetului, îmbătat de dorința sărutărilor, sunt construcțiile verbale: „ar fi de ajuns” sau „ar fi destule”, ce sugerează nesaturația îndrăgostitului de a-și săruta iubita.
IDEI POETICE.
• Este emoționant cum poetul își exprimă sentimentul de iubire. El dorește atâtea sărutări „cât e ninipul Libiei” („Quam magnus numerus Libysse harenae”) sau cât e bogăția de silfiu „ de la mormântul sfânt al bătrânului Battus la tempul ars de soare al lui Iove”.
• O importanță remarcabilă o are cadrul nocturn, care aplifică, parcă, dragostea asemănată cu „un foc subțire” (vers inspirat dintr-o transpunere celebră a unui poem din limba greacă scris de Sappho). Sfera cosmică, redată prin „stele”, sugerează dragostea nemuritoare, fără margini a lui Catullus, pentru că acesta i-ar da iubitei tot atâtea sărutări câte stele sunt pe cer „când noaptea tace” („cum tacet nox”).
• Poetul își însușește epitetul de „nebun” recunoscându-și, astfel, iubirea dezlănțuită și profundă ce-i mistuie sufletul.
• Ultimele versuri sugerează ideea că potul este nepăsător față de răutățile lumii care nu pot răni un suflet îndrăgostit.
EUL LIRIC. Prezența eului liric este sugerată de verbul la persoana I „văd”, dar și de pronumele personale, cu forme neaccentuate la pers. I „MĂ-ntrebi”, „MI-ar fi de ajuns”..Între eul liric și cel biografic există o relație de interdependență, deoarece imaginea Clodiei este identică cu cea a Lesbiei.
IMAGINI ARTISTICE. FIGURI DE STIL. Ideile poetice, sentimentele sunt prezentate prin intermediul unor imagini artistice și figuri de stil. Astfe, imaginea vizuală „Și câte stele văd când tace noaptea” sugerează legătura indisolubilă dintre cadrul natural și eul poetic. Poezia este presărată cu epitete („mormântul sfânt”, „țara cea bogată”), personificări („tace noaptea”) – personificare ce are rolul de a reda atât liniștea peisajului nocturn, cât și cea din sufletul poetului.
Un rol deosebit în redarea universului liric îl au STRUCTURILE GRAMATICALE CU VALOARE STILISTICĂ, de exemplu, folosirea conjunctivului cu valoare de imperativ („sint”). Folosirea pronumelor personale de persoana I și a II-a sugerează ideea că textul poetic este realizat sub forma unui monolog liric adresat.
VERSIFICAȚIA. Muzicalitatea versurilor este dată de versificație, metrul predominant în lirica lui Catullus fiind cel alexandrin.
ÎNCHEIERE. Catullus a fost un tânăr drag zeilor, iar harul dat de aceștia nu trebuie nesocotit. Aceștia l-au făcut să se avânte atât în dragoste, cât și în ură. Poezia lui este „viață” transpusă, iar în viață stau alături surâsul și lacrima, fericirea și durerea.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

ifangela


Aedile


Data inscrierii: 22/Mar/2007
Mesaje: 64

MesajTrimis: Joi Noi 13, 2008 10:35 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sunt convinsă că nu îți place! De aceea, te rog, să îmi dai o replică, o posibilă rezolvare a subiectului! Very Happy
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

Alex TWB89


Miles


Data inscrierii: 16/Noi/2008
Mesaje: 3
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Dum Noi 16, 2008 9:10 pm    Titlul subiectului: Bac 2009 Raspunde cu citat (quote)

Atat eu cat si o colega de-a mea ne-am hotarat sa dam limba latina la bac...
dar nu avem idee cu ce se mananca. Ati putea sa ne spuneti cu ce sa incepem?
Multumesc...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

andruskbri


Civis Romanus


Data inscrierii: 19/Noi/2008
Mesaje: 1
Locatie: arges

MesajTrimis: Mie Noi 19, 2008 7:43 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

buna!!!si eu dau bacul anul asta la latina...si-mi este putin cam frik Very Happy Sper sa ma ajutati si pe mine!multumesc
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

bogdan81


Miles


Data inscrierii: 11/Dec/2008
Mesaje: 2

MesajTrimis: Joi Dec 11, 2008 3:19 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Angela, referitor la eseul pe care l-ai postat mai sus, trebuie sa spun ca am ramas mut. Asa se fac astazi asa-zisele eseuri la latina? Marturisesc ca eu am cam pierdut contactul cu liceul de cand l-am terminat, adica in 2000. Ce-i abureala asta infantila, plina de clisee stupide? Nu mai vorbesc de incheierea lacrimogena, de-a dreptul de necitit. Probabil ca, din 3.5 p, as fi dat cel mult 1 p.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

scumpica18


Quaestor


Data inscrierii: 23/Dec/2008
Mesaje: 13

MesajTrimis: Mie Dec 24, 2008 11:46 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

si eu dau bacul la Lb latina la anu, deja am rezolvat toate grilele de anul acesta si mai am un pic la subiectul 1.
La eseu chiar nu stiu ce sa fac... profesoara mea e obsedata de traduceri si eseul...
am facut comanda prin scoala de o carte cu eseuri, dar pana vine... voi de unde va faceti eseurile.....
daca aveti modele avutati-ma si pe mine
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

ifangela


Aedile


Data inscrierii: 22/Mar/2007
Mesaje: 64

MesajTrimis: Joi Dec 25, 2008 6:40 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Bogdane îți multumesc pentru sinceritate! Deoarece eseurile propuse de mine ți se par stupide (nicio problemă), mi se pare normal să ne ajuți anul acesta când se vor afișa subiectele de bac postând câteva modele. SĂRBĂTORI FERICITE!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

malina_18


Civis Romanus


Data inscrierii: 11/Ian/2009
Mesaje: 1

MesajTrimis: Dum Ian 11, 2009 10:51 am    Titlul subiectului: bac latina Raspunde cu citat (quote)

si eu dau bacalaureatul la latina anul acesta si as avea nevoie de ajutor

astept sfaturi si informatii pe very_sweet_sacrifice

multumesc mult

o zi placuta
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Acest forum este inchis, nu se pot scrie, crea, raspunde sau modifica subiecte   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat 2009 la limba latina Ora este GMT + 3 ore
Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Pagina 1 din 2

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum


Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community