Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum Limba latina, Lingua Latina Forum
Un site cu tot ce tine de limba latina. Exista varianta forumului in limba latina (alegeti limba din Profil). Hoc forum versionem Latinam habet (elige linguam in Persona).
 
 FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

var 60

 
Acest forum este inchis, nu se pot scrie, crea, raspunde sau modifica subiecte   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat 2007 la limba latina
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

larisiana


Quaestor


Data inscrierii: 18/Iun/2007
Mesaje: 10
Locatie: buzau

MesajTrimis: Lun Iun 18, 2007 11:59 pm    Titlul subiectului: var 60 Raspunde cu citat (quote)

In sec 1 d.hr apare primul roman propriu-zis al antichitatii sub pana lui Petronius.Prin urmare,latinitatea isi structureaza unitar si echilibrat, propriul sau tipar romanesc care anticipeaza in buna masura romanele lui cervantes si Balzac.Romanul este cunoscut sub numele de Satyricon-denumirea repr o forma de genitiv gr insemnand “carti de amestecuri”,o alta varianta de traducere a titlului ar fi “carti de satire”.S-au pastrat doar cateva frag precum si renumitul episod “Cena Trimalchious”(banchetul lui Trimalchio).satyriconul incepe cu cateva episoadedesf la “Campania” unde un tanar pe nume Encolpius critica modalitatea locala de predare a retoricii.
Romanii aeau trei tipuri de mese: “ientaculum”, “prandium” si “cena”.Puneau insa accent pe masa de seara care incepea de fapt in jurul orei trei dupa-amiaza si dura pana la lasarea serii.Existau insa si nenumarate exceptii:cina lui Trimalchio s-a prelungit pana in zorii zilei dupa cum ne spune insusi Petronius.Frag prezinta asa cum ne spune si titulu mom inceperii banchetului dat de Trimalchio.
Ne este prezentat caracterul snob al libertului care doreste sa-si atraga oaspetii oferindu-le o cina extrem de luxoasa.Asadar putem evidentia sclavii adusi din egipt,foarte cautati si foarte scumpi,vestiti pentru rafinamentul si eleganta lor.Acestia erau foarte gratiosi , faceau pedichiura oaspteilor si cantau.
Se pare ca in orient era des intalnita aceasta modalitate de a face pedichiura cantand.Parvenitismul evidentiat de Petronius in acest frag este vizibil prin etalarea acestor sclavi si a obiceiului acestora.De asemenea Petronius insista pe ideea ostentatiei de care da dovada Trimalchio primindu-si oaspetii in acest mod.
Sclavii din Alexandria sunt foarte priceputi in meseria lor, Petronius folosind epitete precum “ingenti subtilitati”(cu o deosebita iscusinta), folosit in opozitie cu celalalt epitet “officio molet”(anevoioasa indatorire), iar despre Trimalchio ne spune ca este “pater familiae”.
Finalul frag ne anunta inceputul cinei printr-o gustare tare aleasa “gustatio valde lauta”.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Acest forum este inchis, nu se pot scrie, crea, raspunde sau modifica subiecte   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat 2007 la limba latina Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum


Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community