|
Limba latina, Lingua Latina Forum Un site cu tot ce tine de limba latina. Exista varianta forumului in limba latina (alegeti limba din Profil). Hoc forum versionem Latinam habet (elige linguam in Persona).
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
Aurora Civis Romanus
Data inscrierii: 25/Iun/2014 Mesaje: 1
|
Trimis: Mie Iun 25, 2014 6:26 pm Titlul subiectului: Intrebare - partile de propozitie |
|
|
Bună,
Am o nelămurire cu privire la funcțiile sintactice ale cazurilor, mai exact nu înțeleg ce părți de propoziție se întâlnesc în diferite cazuri.
Concret:
- În cazul dativ toate complementele sunt indirecte?
De exemplu în propoziția „Mihi equus est.” mihi este un dativ posesiv cu funcția sintactică de complement indirect???
- Sau cum analizez următorul complement în genitiv:
„Puer studiosus doctrinae est.” Doctrinae este un complement indirect cerut de adjectivul studiosus???
Am dat mai sus doar două exemple, dar poate cineva să-mi spună exact în ce cazuri întâlnesc părțile de propoziție?
Ce am înțeles eu:
Nominativ: Subiect, atribut, nume predicativ.
Acuzativ: Complement direct, complement circumstanțial de cauză / timp / loc, atribut.
Genitiv: Atribut, complement indirect.
Dativ: Complement indirect.
Ablativ: Subiect, complement circumstanțial de cauză / timp / loc / de agent.
Locativ: Complement circumstanțial de loc.
E corectă lista de mai sus? Ce mai trebuie de adăugat sau ce e greșit? Sau poate știe cineva o carte de gramatică unde părțile de propoziție sunt descrise în amănunt.
Vă mulțumesc! |
|
Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|
|