|
Limba latina, Lingua Latina Forum Un site cu tot ce tine de limba latina. Exista varianta forumului in limba latina (alegeti limba din Profil). Hoc forum versionem Latinam habet (elige linguam in Persona).
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
tanya Miles
Data inscrierii: 27/Noi/2007 Mesaje: 9
|
Trimis: Mar Feb 12, 2008 8:30 pm Titlul subiectului: clasa a xi-a |
|
|
Buna seara. Nu ma prea descurc la latina si as vrea sa stiu daca este cineva care ma poate ajuta cu traducerea unui text:
"Haec igitur prima lex amicitiae sanciatur, ut ab amicis honesta petamus, amicorum causa honesta faciamus, ne expectemus quidem, dum rogemur, studium, semper adsit, cunctatio absit, consilium vero dare audeamus libere. Plurium in amicitia amicorum bene suadentium valeat auctoritas aeque et adhibeatur ad monendum non modo aperte sed etiam acriter, si res postulabit, et adhibitae pareatur.
Va rog frumos. Ma poate ajuta cineva? |
|
Sus |
|
 |
amemus Miles
Data inscrierii: 12/Feb/2008 Mesaje: 9
|
Trimis: Mar Feb 12, 2008 9:49 pm Titlul subiectului: |
|
|
poti sa-mi spui exact de unde e fragmentul? banuiesc ca e cicero dar ce paragraf (trebuie sa scrie jos ) sau macar spune-mi daca e virgula dupa studium..repede ca il traduc  |
|
Sus |
|
 |
tanya Miles
|
Trimis: Vin Feb 15, 2008 2:27 pm Titlul subiectului: |
|
|
Da, imi cer scuze, nu este virgula dupa "studium". Am gresit eu cand am transcris.
Textul este "De amicitia" al lui Cicero, capitolul XIII. |
|
Sus |
|
 |
amemus Miles
Data inscrierii: 12/Feb/2008 Mesaje: 9
|
Trimis: Vin Feb 15, 2008 7:12 pm Titlul subiectului: |
|
|
"sa fie consfintita aceasta prima lege a prieteniei:sa cerem de la prieteni ceea ce e cinstit,sa facem pentru prieteni ceea ce e cinstit,nici macar sa nu asteptam sa fim rugati,interesul(preocuparea) sa existe mereu, sa lipsesasca sovaiala,insa sa indraznim sa dam un sfat in mod nestanjenit ( sa ne spunem sincer parerea).
Autoritatea prietenilor care sfatuiesc bine( dau sfaturi bune) sa aiba cea mai mare putere si de asemenea sa fie folosita pentru a sfatui nu doar pe fata ci chiar energic, daca situatia o va cere, si sa fie ascultata odata folosita(autoritatea)( sa gaseasca ascultare)."
sper sa-ti foloseasca. pa |
|
Sus |
|
 |
tanya Miles
|
Trimis: Lun Feb 18, 2008 11:25 am Titlul subiectului: |
|
|
iti multumesc mult, mult, mult :* |
|
Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|
|