Forumurile imperiale din Roma Antică
Forumurile Imperiale sunt o serie de piețe monumentale construite în decursul unui secol și jumătate (între anii 46 î.Chr. și 113 în centrul Romei de către Împărații romani.
Dintre acestea însă nu face parte Forumul Roman, vechea piață republicană, care a fost construit în Secolul al VI-lea î.Chr. și care a fost timp de secole centrul politic, religios și economic al orașului. În ciuda existenței a încă multor clădiri și a reconstrucției celor mai vechi și în ciuda multor monumente care îl infrumusețau, Forumul Roman nu și-a mai păstrat caracterul unitar.
Sub Iulius Caesar și Augustus au avut loc construcția Basilicii Iulia și refacerea Basilicii Aemilia, care delimitau laturile lungi ale pieței și îi dădeau o anume regularitate.
Forumul lui Caesar
Gaius Iulius Caesar a decis să construiască o piață impunătoare care să poarte numele său, Forumul lui Caesar, inaugurată în 46 î.Chr. (probabil încă incompletă și terminată ulterior de August).
Spre deosebire de Forumul Roman era vorba de un proiect unitar: o piață cu portici laterali lungi și în centru cu un templu dedicat Venerei Genetrix, din care Iulius Caesar considera că descinde prin Iulus, fiul lui Eneas, strămoșul gintei Iulia.
Caesar a plătit din proprii bani terenurile pe care trebuia înălțat noul monument. În plus a dispus modificarea orientării tradiționale și seculare a Curiei, sediul Senatului, care primise sarcina de a-l reconstrui după distrugerea sa într-un incendiu, astfel încât să se adapteze la aceea a noului Forum care îi purta numele.
Noua piață relua modelul porticilor costruite în interiorul templelor pe care cei mai importanți și influenți oameni politici din ultimul secol al Republicii le-au ridicat în zona și avea scopul pur de propagandă personală și de obținere a consensului. Dar evident că vecinătatea vechiului centru politic sporea mult efectul.
Forumul lui Augustus
Augustus promisese un templu dedicat lui Marte cu ocazia bătăliei de la Filippi din 42 î.Chr., în care împreună cu Marcus Antonius îi învinsese pe ucigașii lui Caesar și, în felul acesta, îi răzbunase moartea. Templul este inaugurat doar după 40 de ani, în anul 2 î.Chr., fiind ridicat într-o altă piață monumentală, Forumul lui Augustus.
Față de Forumul lui Caesar, noul complex era dispus ortogonal, iar templul se sprijinea de un zid foarte vechi, conservat încă, care despărțea monumentul de cartierul Suburra. În afară de această porticile aflate pe laturile lungi se deschideau în spații ample semicirculare acoperite, destinate adăpostirii activității tribunalelor.
Și în acest caz construcția complexului a fost gândită cu scop de propagandă și toată decorarea sa celebră nouă era a aurului care se inaugura cu principatul lui Augustus.
Forumul Păcii
Sub împăratul Vespasian a fost construită în anul 75 o altă piață mare, separată de Forul lui August și cel al lui Cezar de către strada Argileto, care punea în legătură Forul Roman cu Suburra, și aflată înspre Velia (în direcția Coloseumului). Acest complex nu era considerat la început drept un Forum Imperial, ci doar mult mai târziu și este cunoscut, de asemenea, drept Templum Pacis sau Forumul lui Vespasianus.
Chiar și forma sa era diferită: era creată ca și un patrulater vast încercuit de porticuri, cu timpul fiind inserat în porticul laturii din spate. Zona centrală nu era de fapt pavată ca și o piață, ci era sistematizată ca o grădină, cu vase de apă și piedestaluri pentru statui, care o făceau un adevărat muzeu în aer liber.
Monumentul era ridicat ca și o sărbătorire a cuceririi Ierusalimului.
Într-una dintre aule aflate în spatele porticilor a fost afișată Forma Urbis Severiana, harta din marmoră a Romei antice, creată în epoca severiană (începutul Secolului III) pe marmora care acoperea peretele, rămasă parțial până acum.
Forumul lui Nerva sau Forum Transitorium
Domițian a decis să unească complexele precedente și în zona neregulată rămasă liberă între Templul Păcii, Forumul lui Caesar și al lui Augustus în anul 98 a ridicat o altă piață monumentală care le lega pe toate între ele.
Spațiul limitat, ocupat în parte de către Forumul lui Augustus și de strada Argiletum, l-a costrâns să construiască portice laterale ca și simple decorațiuni ale zidurilor înconjurătoare.
Templul, dedicat zeiței Minerva (protectoarea sa) a fost ridicat în exteriorul esedrei Forumului lui Augustus, iar spațiul rămas a fost folosit pentru o intrare monumentală (Porticus Absidata) pentru toate forumurile.
Moartea lui Domițian din cauza unei conspirații a făcut ca complexul, acum aproape terminat, să fie inaugurat de succesorul său Nerva de la care a luat numele de Forumul lui Nerva.
Mai este cunoscut și ca Forum Transitorium, datorită funcției de pasaj de trecere pe care o avea.
Forumul lui Traian
Probabil că proiectele lui Domițian erau mai ambițioase și poate că sub conducerea sa au început deja lucrările de îndepărtare a înălțăturii care lega Colina Capitoliului de Colina Quirinal și închidea valea Forumurilor în partea dinspre Câmpul lui Marte, în direcția actualei Piețe Venețiene.
Proiectul a fost reluat și terminat în anii 112-113 de Traian prin construirea Forului lui Traian, cu ocazia cuceririi Daciei și ale cărui decorațiuni celebrau victoriile sale militare. Lucrările de pregătire au fost foarte complicate: a fost îndepărtată șaua muntuoasă, pentru a avea spațiul necesar noului complex, s-a reconstruit templul lui Venus în Forul lui Cezar și s-a construit Piața lui Traian.
Piața forumului era închisă în spate de Basilica Ulpia, cu Columna lui Traian în spate.
În fața bazilicii a fost ridicată o statuie ecvestră colosală a împăratului. Ultimul dintre Foruri era totodată cel mai mare și majestuos.
Adela Bianca Moga
Sursa: Enciclopedia Liberă WIKIPEDIA